Ik sta op dit moment steeds vaker op een non-profit werkvloer om de medewerkers mee te nemen in de wondere wereld van LinkedIn. MET-GGZ en KBO Limburg zijn actuele voorbeelden waar ik met de Incompany training aan de slag ben. Van medewerkers naar medemerkers.
Waar ik in een gratis online masterclass de grote lijnen schets – afgewisseld met praktische tips – gaan we bij de Incompany de diepte in. Gaat de theorie en de praktische vertaling specifiek over de organisatie. Ieder met zijn eigen verhaal, zijn eigen doelstellingen en uitdagingen.
De praktische tips die ik in mijn gratis masterclasses deel zijn overigens voor veel communicatieprofessionals een openbaring. Logisch: want je hebt ook nog 101 andere to do’s.
Dat ik je dan een aantal verdraaid handige functionaliteiten (ook bij een gratis account) laat zien, maakt LinkedIn meteen nog aantrekkelijker.
Ik ben daarnaast in de digitale pen geklommen om je nog meer kennis en kunde te bieden, waar jij als marketing- of communicatieprofessional je voordeel mee kunt doen.
Hoe gebruik je als organisatie LinkedIn strategisch om relevante partners en stakeholders aan te trekken?
En hoe je daar nu écht mee aan de slag gaat, ondanks tijdsdruk en gebrek aan inspiratie.
Ik hoef je als marketing- of communicatiemanager niet meer uit te leggen hoe belangrijk het is, om je organisatie goed (online) zichtbaar te maken.
Niet alleen om klanten aan te trekken, maar ook om als werkgever en organisatiemerk op de juiste manier op de radar te komen van partners, stakeholders en potentiële medewerkers.
Ik weet ook hoe moeilijk het vaak is om LinkedIn effectief in te zetten. En vooral ook dit consistent te doen.
Waarom? Twee grote obstakels spelen een belangrijke rol: tijd en inspiratie.
We weten dat het werkt, maar hoe zorg je nou dat het slimmer, sneller en met de juiste snaar ook blijvend voor jullie werkt?
Een aantal praktische tips op een rij.
De tijdslimiet: 100 andere taken op je bord.


Als marketing- of communicatiemedewerker ben je verantwoordelijk voor tientallen taken tegelijk. Van interne communicatie tot evenementen en campagnes, en alles daar tussenin.
Het is dan geen wonder dat LinkedIn er vaak bij inschiet.
Maar door LinkedIn niet te gebruiken, mis je kansen om zowel je organisatie als werkgever te profileren. Want de ‘concullega’ organisaties pakken die kansen met online zichtbaarheid wel.
Juist die consistente zichtbaarheid is essentieel om het juiste publiek aan te trekken, zowel voor jullie diensten, services, projecten en programma’s als voor je arbeidsmarktpositie.
Consistentie betekent niet: dagelijks een dagtaak van LinkedIn maken met het ene bericht na het andere.
Consistentie betekent dat je bepaalde dingen regelmatig doet.
Het draait om het vasthouden aan een routine, zodat je vooruitgang boekt, zelfs als het soms lastig is of je niet meteen resultaat ziet.
Wat mensen vaak denken dat consistentie is, maar het niet is, is dat je altijd perfect moet zijn. Bijvoorbeeld, je hoeft niet elke dag drie uur met LinkedIn bezig te zijn om consistent te zijn. Het gaat erom dat je elke dag (of elke week) een beetje tijd vrijmaakt. En daarin de juiste slimme acties doet. ‘Doelloos’ scrollen hoort daar niet bij, mensen 😉
Onthoud: iedere dag (week) een beetje wint het altijd van af en toe heel veel. Zodat je uiteindelijk veel bereikt!
Hoe pak je dit aan?
- Plan bewust LinkedIn tijd in. Niet om te scrollen maar om de strategische acties uit te voeren die bijdragen aan jullie doel. Hoeveel tijd dat is? Dat is een combinatie van wat je doel is en de beschikbare tijd die jij eraan wilt besteden.
- Plan LinkedIn als vast onderdeel van je week. Zet elke week een vast moment in je agenda om actief te zijn op LinkedIn. Dit hoeft echt niet uren te duren, maar consistentie is key. En maak vooraf een ruwe opzet wat je dan daadwerkelijk in die tijd gaat doen.
Drie basis acties waar alles om draait: waardevolle content – netwerk strategisch uitbreiden – netwerk onderhouden. Dat geldt voor persoonlijke profielen, dat geldt voor de bedrijfspagina met volgers.
- Breng structuur aan. Maak een contentkalender. Door vooruit te plannen, kun je LinkedIn posts efficiënt inplannen. Zo houd je niet alleen tijd over voor andere taken, maar zorg je er ook voor dat je constant zichtbaarheid houdt. Met een goede kalender kun je de berichten strategisch plannen, ook rondom belangrijke employer branding momenten. Zo’n planner is nooit in beton gegoten, geef altijd ruimte voor actuele en spontane posts. Dit geeft je ook de ruimte om op één moment meerdere posts te schrijven. Je zit dan toch al in de schrijf-modus, maak daar gebruik van en spreid je berichten vervolgens door ze in te plannen.
Een andere frustratie is het gebrek aan inspiratie.


Het kan lastig zijn om steeds iets nieuws te bedenken dat relevant is voor je publiek (volgers of connecties) op LinkedIn, vooral omdat de stijl van LinkedIn anders is dan bijvoorbeeld de formele toon van een beleidsdocument of persbericht.
Een veelgehoord stemmetje in het achterhoofd: “Wie zit hierop te wachten?”
Twijfelen of de doelgroep wel echt geïnteresseerd is in hetgeen je wil plaatsen.
Of het gevoel hebben dat je steeds hetzelfde soort berichten post.
Hoe pak je dit aan?
- Maak het persoonlijk en deel de verhalen achter de organisatie. De kracht van LinkedIn ligt in authenticiteit. Deel niet alleen informatieve content, maar vooral berichten over de mensen achter de organisatie, successen, en waardevolle verhalen. Dit maakt je content niet alleen interessanter, maar zorgt ook voor variatie. Toon je organisatie als werkgever, met een focus op wat het betekent om voor jullie bedrijf te werken.
- Gebruik de expertise van je medewerkers. Laat je medewerkers ook hun verhalen delen! Vraag hen om hun ervaringen en kennis te delen. Zelf of gebruik hun input. Dit geeft niet alleen waardevolle content, maar versterkt ook de betrokkenheid en de zichtbaarheid van je organisatie. Medewerkers als ambassadeurs – van medewerkers naar medemerkers – versterken zowel je merk als je zichtbaarheid als werkgever.
- Mix de formats. Het hoeft niet altijd een tekstpost te zijn. Varieer met verschillende formats: video, carrousels, infographics en storyteling. Dit zorgt niet alleen voor afwisseling, maar vergroot ook de kans dat je berichten opvallen.
Loop de komende weken met een ‘andere bril op’ over de werkvloer. En leg die dagelijkse momenten vast op de foto en schrijf erover op LinkedIn. Wat doen je collega’s op dat moment en vertel wat daarvan de toegevoegde waarde is voor de ander (klant, deelnemer aan een programma, samenwerkingspartner, andere collega, etc.)
Voorbeelden.
Is er een overleg met partners?
Een moment gedurende het proces van een project.
Er komen nieuwe materialen binnen voor een nieuwe campagne of product.
Een stagiaire of student gaat starten.
Een collega heeft een nascholing gehaald.
Onderweg naar een succesvol programma dat draait.
Een interview in een vakblad.
Aanpassingen op de website die het voor de klanten makkelijker maakt.
Nieuwe bedrijfskleding wordt gepast.
Banners worden getest voor de deelname aan de beurs.
Het magazijn wordt opgeruimd en heringericht.
De hond van de manager komt een dagje mee naar kantoor.
Groepje collega’s start samen met trainen voor een hardloop evenement.
Moet ik nog even door gaan 😉….
Van beleid en strategie naar praktische uitvoering op LinkedIn.
Je hebt waarschijnlijk al een idee van hoe je LinkedIn zou kunnen gebruiken om zowel je organisatie als werkgever beter zichtbaar te maken. Wat jullie positionering is, daar zit het euvel ook niet.
Het gaat om de praktische vertaling naar uitvoering. Dat is het lastigst.
Hoe maak je LinkedIn écht onderdeel van je communicatiestrategie en gebruik je het om partners en stakeholders aan te trekken, én jezelf als aantrekkelijke werkgever te profileren?
Stap 1: Focus op waarde
De kracht van LinkedIn ligt in waarde bieden, niet in geroeptoeter of borstklopperij over hoe geweldig je bent. Deel kennis, inzichten, en tips die je doelgroep verder helpen. Dit vergroot niet alleen je zichtbaarheid als organisatie, maar ook als werkgever die waarde biedt aan zijn medewerkers en partners.
Zie jullie LinkedIn profilering als een magazine. Je koopt de LINDA of de Autoweek ook niet om de advertenties of saaie pagina’s die steeds over hetzelfde gaan.
Zorg dat de content op de bedrijfspagina dan ook voor je volgers interessant en leuk is om te lezen. En niet hetgeen wat jullie allemaal zo graag ‘over de schutting willen gooien’.
Dat in combinatie met een groep collega’s (een petit comité) die LinkedIn actief of actiever willen inzetten om het bereik te vergroten en daadwerkelijk op de radar te komen bij de doelgroep.
Stap 2: Kijk op een andere manier naar ‘volgers’
Het doel is niet zoveel mogelijk volgers. Het doel is: zorgen voor verbinding met je volgers. Sterker nog: met de juiste volgers.
Heb je op een A4 een focus-plan gemaakt welke doelgroepen je de komende 12 maanden en per kwartaal wilt bereiken op LinkedIn?
Zodat je de juiste acties daar in lijn voor doet?
Zodat je kunt meten of het een succes is ….
Betrek ook je volgers bij je content, zorg dat je interessant genoeg bent om te volgen en zie LinkedIn niet als een zend-kanaal.
Stap 3: Maak LinkedIn een prioriteit voor de lange termijn
De impact van LinkedIn ontstaat niet van de ene op de andere dag.
Het is een marathon, geen sprint.
Jullie zijn niet de Daphne Schippers maar de Sifan Hassan.
Vraag hier (vrijblijvend) de infosheet aan van mijn Incompany LinkedIn training: van medewerkers naar medemerkers.
Ik Merk ook graag jullie Merk.
-Greetz, Herma

Team marketing en communicatie + de collega’s van recruitment van MET-GGZ tijdens hun eerste LinkedIn sessie van mijn Incompany training. Van medewerkers naar medemerkers.