Ik interviewde Ine Rutten (communicatiespecialist bij Wonen Limburg) over hoe Wonen Limburg LinkedIn strategisch inzet en welke kansen andere (semi) non-profit organisaties laten liggen.
Veel communicatieprofessionals in de non-profitsector worstelen met LinkedIn. “We hebben er geen tijd voor,” “Onze content is niet interessant genoeg,” of “LinkedIn werkt alleen voor commerciële bedrijven.” Maar klopt dat wel? Wonen Limburg laat zien dat deze belemmeringen niet terecht zijn en dat een doordachte LinkedIn-strategie juist veel kan opleveren.
Samen verantwoordelijk voor de content
In plaats van LinkedIn aan één persoon over te laten, werkt Wonen Limburg met een klein team van vijf betrokken collega’s. Ine: ‘Dit biedt niet alleen meer creativiteit, maar zorgt er ook voor dat LinkedIn als rode draad door de organisatie loopt. Hierdoor blijft de zichtbaarheid gewaarborgd, zelfs als sommige teamleden tijdelijk minder beschikbaar zijn.’
Veel communicatieprofessionals vrezen dat ze de tijd niet hebben om LinkedIn structureel in te zetten. Door taken te verdelen en een gezamenlijk contentplan op te stellen, wordt het niet een last, maar een gedeelde verantwoordelijkheid. Dit verlaagt de drempel, verhoogt de continuïteit en creativiteit.
Grip en structuur dankzij een contentplan
Ine: ‘Drie jaar geleden kreeg Wonen Limburg advies van een student: breng vooral structuur aan. Dit betekende het ontwikkelen van een contentplanning met thema’s als vastgoed, leefbaarheid, duurzaamheid en personeels- en projectverhalen. Bovendien gebruiken we nu ook een contentkalender waarin berichten worden gespreid en gepland met de tool Coosto.’
Veel organisaties denken dat LinkedIn tijdrovend en ad hoc is. Maar door vooruit te plannen, behoud je overzicht, kun je content variëren en hoef je niet op het laatste moment iets te bedenken. Dit voorkomt dat LinkedIn een sluitpost wordt in drukke periodes.
Positionering: van vastgoed naar maatschappelijke organisatie
Een ander strategisch doel van Wonen Limburg is hoe ze zichzelf positioneren. Ze willen niet gezien worden als een vastgoedpartij, maar als een maatschappelijke organisatie waar iedereen zich “Welkom Thuis “ voelt. Daarom kiezen ze bewust voor storytelling, projecten waarin ze hun impact laten zien en verhalen die raken.
Veel non-profits denken dat hun verhalen niet relevant zijn voor LinkedIn. Maar door te focussen op impact en menselijke verhalen, krijgt content veel meer engagement. Dit draagt bij aan een sterk werkgevers- en organisatiemerk en laat strategische partners zien waar de organisatie voor staat.
Collega’s betrekken voor authentieke content
Om het ‘Welkom Thuis’-gevoel uit te dragen, betrekt Wonen Limburg medewerkers actief bij de contentcreatie. Ze laten zien welke posts goed werken en krijgen steun vanuit de directie. De bestuursvoorzitter deelt zelf ook berichten, wat laat zien dat LinkedIn niet alleen een communicatiekanaal is, maar een strategisch instrument voor de hele organisatie.
Veel organisaties denken dat collega’s niet willen bijdragen. Maar wanneer ze het nut en de impact zien, worden ze enthousiast. Dit verlaagt de drempel en zorgt voor authentieke en diverse content.
Beeldmateriaal: van drempel naar kans
Een veelgehoorde uitdaging is het verzamelen van beeldmateriaal. Ine: ‘We vragen vooral ook onze collega’s foto’s te maken en deze naar ons te sturen. En begeleiden hen hierin. Voor grotere evenementen schakelen we een fotograaf in, maar voor dagelijkse content helpt een simpele instructie bij een aantal collega’s om bruikbare beelden te krijgen.’
Veel organisaties denken dat ze een groot team nodig hebben om goede content te maken. Maar met wat richtlijnen en betrokken collega’s wordt het verzamelen van beeldmateriaal een stuk makkelijker.
Wat levert het op?
Wonen Limburg meet actief welke content goed presteert en past de strategie waar nodig aan. Ze beseffen dat ze hier nog verder in kunnen groeien en willen doelstellingen concreter maken. Toch zien ze nu al dat hun aanpak werkt: hun volgersaantallen groeien, hun zichtbaarheid neemt toe en hun netwerk wordt steeds sterker.
Veel non-profits twijfelen of LinkedIn wel de juiste plek is voor hen. Maar door een duidelijke strategie en structuur in contentcreatie zien organisaties als Wonen Limburg dat het hen helpt bij hun positionering, samenwerkingen en employer branding.
Tips voor andere organisaties
- Structuur geeft vrijheid – Eerst structuur, dan avontuur. Creativiteit. Een contentplan voorkomt losse flodders en geeft ruimte om strategischer gecontinueerd te werken.
- Betrek collega’s – Iedereen heeft waardevolle verhalen. Door samen content te maken, wordt LinkedIn geen last maar een gedeelde kracht.
- Plan vooruit, maar blijf flexibel – Vooruitplannen betekent niet dat je niet kunt inspelen op actualiteit. Integendeel, het maakt je fleixbel.
- Meet en stuur bij – Door te analyseren wat werkt, kun je steeds effectiever worden zonder dat het extra tijd kost.
- Tijd en prioriteit – Probeer en test. Maar kijk ook wat werkt en herhaal dit en doe dat vaker. Dat betekent ook keuzes maken waar je geen of minder aandacht aan besteedt.
Wonen Limburg laat zien dat LinkedIn een krachtig middel is, ook voor non-profits. Het hoeft geen dagtaak te zijn die jou van al jouw tijd berooft. Besteed je niet of nauwelijks aandacht aan LinkedIn, dan mis je de kans om beter op de radar te komen bij de beoogde doelgroepen die jullie verhaal zeker moeten zien of horen.
En nu? Want ook jullie werkgevers- en organisatieverhaal verdient het om meer zichtbaar te maken. Ga van medewerkers naar medemerkers en laat zien dat betekenisvolle MensenWerk.
Vraag hier (vrijblijvend) de infosheet op voor deze Incompany training bij jullie op de werkvloer.
Want ik Merk ook graag jullie Merk.
– Greetz, Herma
P.s. Dank aan Ine Rutten en Esther Blom van Wonen Limburg om jullie verhaal met mij te delen, ter inspiratie voor andere organisaties!