LinkedIn slim inzetten bij keuze dilemma’s

De ene zegt A en de andere zegt B. Wat kies jij?
Of kun je met dit keuze-dilemma misschien wel een slimme LinkedIn-zet maken?

Ik werd geïnspireerd door een LinkedIn bericht van Kevin Kruijntjens, die als technisch- en facilitair manager bij SnowWorld werkt. Hij plaatste een oproep op LinkedIn waarin hij zijn netwerk vroeg om hulp bij het vinden van de juiste werkschoenen.

Zijn bericht was als volgt:

“Een vraag voor mijn netwerk! Bij SnowWorld Landgraaf werk ik dagelijks onder uitdagende omstandigheden, van sneeuw tot natte vloeren. Voor mij en mijn team zijn veiligheid, comfort én warme voeten essentieel.


Daarom ben ik op zoek naar waterdichte veiligheidsschoenen die antislip zijn, speciaal geschikt voor gebruik in de sneeuw én lekker warm blijven. Wie heeft dé gouden tip of kent een leverancier met de juiste ervaring?


Alle suggesties zijn van harte welkom! Samen zorgen we voor veiligheid en comfort op de piste. Alvast bedankt!”

Wat zijn de voordelen en nadelen van een oproep op LinkedIn?

Wanneer je zo’n oproep plaatst, kun je echt het gesprek aangaan met je netwerk. Maar wat zijn de voordelen en de mogelijke nadelen van dit type bericht?

Voordelen van je netwerk gebruiken om een vraag te stellen = engagement & nieuwe inzichten

Het stellen van een vraag aan je netwerk creëert een interactie die engagement oplevert. Bovendien kun je waardevolle nieuwe inzichten krijgen, die je misschien anders niet had gehad.

Maar er zit ook een nadeel aan: je kunt worden overspoeld door reacties van verkopers die hun diensten willen aanbieden. Dit kan de waarde van je oproep verwateren.

Je herkent meteen de snelle cowboys en de verkopers die het verkoop-gesprek wel begrijpen.  

Maak onderscheid tussen de ‘goede’ reacties (bijvoorbeeld echt waardevolle tips) en de reacties van snelle verkopers die alleen maar hun producten of diensten willen verkopen.

De kracht van visuele content: een foto of video toevoegen

Wat ook belangrijk is, is het plaatje bij het praatje. Kevin koos voor een door AI gegenereerde afbeelding. Dat kan – is vooral een snelle manier-  maar een foto in de echte SnowWorld-omgeving maakt de meeste (persoonlijke) impact!

Een vervolg bericht zou ik – als ik Kevin was – daarom maken met een foto van de echte veiligheidsschoenen, bijvoorbeeld in actie op een natte, sneeuwpiste. Dat zou het verhaal nog sterker maken.

En voor degene die nog meer ballen hebben. Een korte video opnemen waarin je de schoenen in gebruik laat zien op verschillende werkplekken binnen SnowWorld. Dat scoort qua persoonlijk, authentiek, beleving de maximale punten.

Een vervolgpost: Neem je netwerk mee in je werkdag

Je kunt deze post dus ook uitbreiden met vervolgberichten. Neem je connecties mee in een typische werkdag als facilitair manager bij SnowWorld. Hoe zorg jij ervoor dat alles soepel verloopt, zodat bezoekers zorgeloos kunnen genieten van hun tijd op de piste?

Je kunt in een vervolgpost uitleggen welke specifieke uitdagingen je dagelijks tegenkomt. Wat maakt jouw werk zo belangrijk voor de gasten, en wat is jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf?

Zo creëer je niet alleen persoonlijke betrokkenheid, maar is ook een concrete invulling van Zichtbaar Vakmanschap. Jouw toegevoegde waarde, jouw expertise. Zonder geroeptoeter of borstklopperij. Gewoon trots zijn op hetgeen je doet.

 

Wat kun jij leren van deze aanpak?

Waarschijnlijk herken je wel situaties waarin je zelf keuzes moet maken, of het nu gaat om het kiezen van nieuwe producten of diensten van externe leveranciers, of misschien wel om interne beslissingen die je moet nemen.

Wat kun je met LinkedIn doen om hier feedback voor te krijgen?

Stel je netwerk de vraag over welke producten zij aanraden, of welke ervaringen ze hebben.

Het belangrijkste is dat je in jouw rol als expert duidelijk maakt wat je zoekt. Wat zijn de voorwaarden, wat is belangrijk voor jou of jullie als organisatie? Het is cruciaal om duidelijk te maken wat je nodig hebt, zodat je netwerk je kan helpen met waardevolle en gerichte reacties.

Bijvoorbeeld: Je hebt besloten om de dienstverlening van een nieuwe leverancier te onderzoeken, maar weet niet goed of je voor optie A of optie B moet kiezen. Dit is een perfect moment om het gesprek aan te gaan met je netwerk. Stel hen de vraag: “Wat zouden jullie doen?”

Als je je vraag op de juiste manier formuleert en duidelijk maakt welke factoren belangrijk voor je zijn, kun je waardevolle input krijgen die je helpt bij je beslissing.

Ook intern kunnen keuzes interessant zijn

Dit soort interactie is niet alleen relevant voor externe leveranciers. Er zijn vast ook momenten binnen je organisatie waarop je voor een keuze staat.

Misschien moet je kiezen tussen verschillende foto’s voor een nieuwe brochure, of ben je bezig met het kiezen van een logo voor een nieuw project. Dit zijn allemaal kansen om je netwerk om advies of input te vragen.

Bijvoorbeeld: Stel je voor dat je twee opties hebt voor een foto voor de cover van een brochure. Of je twijfelt tussen een paar verschillende ontwerpen voor een nieuwe campagne. Wat kun je doen? Je kunt je netwerk vragen welke foto zij het beste vinden.

Natuurlijk kan dit allemaal wat meer op informele toon, maar het creëert wel betrokkenheid en je krijgt misschien wel verrassende inzichten die je zelf niet had bedacht.

Waarom zou je dit doen?

Waarom zou je überhaupt deze vragen stellen aan je netwerk? Het antwoord is simpel: het versterkt je connecties, en je krijgt de kans om waardevolle feedback te ontvangen.

Dit is niet alleen nuttig voor het nemen van beslissingen, maar het kan ook helpen om je netwerk beter te leren kennen en met hen in gesprek te blijven.

Als je bijvoorbeeld bezig bent met het ontwikkelen van een nieuw product, kun je dit soort posts gebruiken om je connecties meer inzicht te geven in wat er speelt binnen je organisatie. Dit is geen directe verkoop, maar het creëert een relatie en verbindt jou als persoon en jouw bedrijf met je netwerk.

Het helpt je ook om het gesprek digitaal voort te zetten, en dat kan leiden tot nieuwe inzichten of zelfs tot nieuwe zakelijke kansen.

Tot slot: de kracht van de call to action

In de coachingswereld wordt vaak gezegd dat je een duidelijke call to action in je berichten moet opnemen, zoals: “Laat het me weten in de comments!”

Het idee is dat dit de betrokkenheid verhoogt en ervoor zorgt dat je bericht door meer mensen in de tijdlijn gezien wordt.

Toch is mijn ervaring dat dit niet altijd werkt. Veel mensen reageren namelijk niet op zulke open-deur-vragen. Mensen scrollen liever dan dat ze klikken, laat staan een comment plaatsen.

Kijk maar naar je eigen gedrag: hoe vaak plaats jij een comment onder een bericht?

Dat gezegd hebbende, het is dus belangrijk om je doel voor ogen te houden.

Weet waarom je een vraag stelt en aan wie. Als je bijvoorbeeld een vraag stelt over ondernemen, vraag dan niet zomaar aan iedereen, maar stel de vraag aan diegenen die daadwerkelijk ervaring hebben in het ondernemen.

Dit zorgt ervoor dat je reacties krijgt die relevant en waardevol zijn. Of als het je niet uitmaakt, weet in hoeverre je de mening / advies van een niet-ondernemer over een ondernemersvraagstuk moet interpreteren.

Voor Kevin (lees hier het hele bericht + comments) een dikke duim om LinkedIn op deze manier te gebruiken. En we zijn natuurlijk heel benieuwd naar het vervolg van de zoektocht!

Wordt vervolgd.

Ik Merk ook graag jouw Merk.

-Greetz, Herma 

 P.s. Meld je ook aan voor mijn gratis masterclass over contentcreatie op donderdag 9 januari 2025.

P.s. Disclaimer. De strekking van deze blog is puur het bericht over de oproep m.b.t. nieuwe werkschoenen. Niet over andere content of profieloptimalisatie.

Vond je dit interessant?
Lees dan ook deze drie andere blogs.